Een voedselallergie is niet hetzelfde als een voedselintolerantie. Alleen bij een allergie speelt het immuunsysteem een rol.

Een diëtist voedselallergie en voedselintolerantie is gespecialiseerd in de relatie tussen de voedingsstoffen en de klachten die een allergie of intolerantie veroorzaken. Om deze klachten te voorkomen zal de diëtist je adviseren bepaalde voedingsmiddelen niet meer te gebruiken. Om het risico op een tekort aan voedingsstoffen te voorkomen kan de diëtist je uitleg en advies geven over passende vervangende producten voor een volwaardige voeding. Daarnaast kan zij je helpen bij het lezen en interpreteren van etiketten.

De diëtist kan je bij verschillende soorten allergieën en intoleranties helpen zoals:

  • Voedsel intoleranties, zoals lactose-intolerantie, fructose-intolerantie en histamine-intolerantie.
  • Voedsel allergieën zoals tarwe-allergie, koemelk-allergie, kippeneiwit- allergie, noten- en pinda-allergie en schaaldieren.
  • Onbegrepen klachten die veroorzaakt lijken te worden door een voedselintolerantie of allergie, zoals buikpijn of jeuk.
  • het FODMAP dieet bij Prikkelbare Darm Syndroom

Dietistenpraktijk VOLOP!!! is gespecialiseerd in voedselallergie en intolerantie. Zij hebben naast hun diëtetiek diploma bij- en nascholingen over voedselallergie en intolerantie gevolgd.